Waarom LED?
LED-verlichting heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van tradionele verlichting:
✓ energiezuinig
✓ gaat langer mee
✓ wordt niet heet
✓ schokbestendig
✓ geen UV en infrarood in het spectrum
✓ design aanbrengen in uw interieur
We lichten ze hieronder graag even voor u toe
1. Ledlampen zijn energiezuinig
Inkoppertje, maar daarom niet minder waar! Vergeleken bij gloei- en halogeenlampen besparen ledlampen al snel 80 tot 90% energie. Gloeilampen zijn de grootste energieverbruikers, dus het rendeert enorm als dit type lamp vervangen wordt door een ledlamp. De terugverdientijden zijn extreem kort. Bij professioneel gebruik zijn de terugverdientijden geregeld minder dan 1 jaar. Dit is bijvoorbeeld het geval in de horeca, waar u nog geregeld deze oude lampen ziet hangen. Aangezien u thuis minder branduren per dag maakt, duurt het langer voor u ze terugverdiend hebt, maar aan de andere kant gaan de ledlampen dan ook weer langer mee.
Op spaarlampen kan ongeveer 30% tot 50% energie bespaard worden met ledlampen. Aangezien het aantal Watts dat bespaard wordt en u dus relatief weinig kWh bespaard, duurt het vaak erg lang voordat u de vervanging van deze lampen terugverdiend hebt.
2. Ledverlichting gaat langer mee
De verwachte levensduur van LED-verlichting is vele malen langer dan van de traditionele verlichtingsmiddelen. De gemiddelde gloeilamp gaat ongeveer 1000 uur mee, een halogeenlamp 3000 uur, spaarlamp 5000 tot 10.000 uur, evenals een TL. De gemiddelde levensduur van een ledlamp ligt volgens fabrieksopgave altijd minimaal op 35.000 uur, maar wij hebben onze twijfels er over. Fabrikanten kunnen zeggen wat ze willen want ze geven toch maar 2 jaar garantie. Philips is hier een uitzondering op met 3 jaar, maar dan nog is dat zelfs bij 24/7 branden geen 35.000 uur. Kwalitatieve ledlampen hebben maken hierin zeker het verschil, maar dat gaan we pas over enkele jaren ervaren. Wij geven bij Leds Refresh altijd gemiddeld 20.000 uur op.
3. Een ledlamp wordt niet heet
Gloeilampen, maar zeker ook halogeenlampen worden enorm heet als ze ook maar even branden. Het is onjuist dat ledlamp niet warm worden. Een ledlamp moet juist z’n warmte kwijt. Maar gelukkig worden ze bij lange na niet zo warm als gloei- en halogeenlampen. Een ledlamp is veel zuiniger en zet minder energie om in warmte, maar meer in licht. Ter vergelijking: een gloeilamp zet slechts 10% van de energie om in licht (de rest is warmteverlies), maar een gemiddelde ledlamp maar liefst 80%.
Een bijkomend voordeel is dat een ledlamp hierdoor eigenlijk vele malen minder brandgevaarlijk is. Zeker vergeleken met de kokend hete halogeenspotjes die nog wel eens volledig opgesloten (zonder luchtkoeling) in plafonds worden geplaatst.
4. Ledlampen bevatten geen kwik
Een spaarlamp bevat het giftige kwik, waardoor het verplicht is een defecte spaarlamp bij het chemisch afval te gooien. In Amerika wordt het zelfs altijd aangeraden het huis direct te verlaten wanneer een spaarlamp kapot op de grond valt! Doordat een ledlamp een andere verlichtingstechniek is, is er geen kwik nodig. Een defecte ledlamp hoeft dan ook niet bij het chemisch afval worden gedeponeerd. Uiteraard heeft het scheiden van afval de voorkeur, zoals u ook met een televisie of stereo-installatie zou doen. U kunt moeiteloos afval scheiden bij PV Cycle. .
5. Ledlampen hebben geen UV en infrarood in het spectrum
Hierdoor zijn ledlampen uitermate geschikt voor het verlichten van musea (al klinkt dit makkelijker dan het is) of voor verlichting in de voedings- of textielindustrie.
6. Ledlampen flikkeren niet en zijn daardoor rustiger voor uw ogen
Dit dient vergeleken te worden met de spaarlamp, maar ook met TL-verlichting. Een spaarlamp (of TL, zelfde principe) gaat tientallen of zelfs honderden keren per seconde aan/uit. Vooral bij oude spaarlampen en TL-buizen die aan het eind van hun levensduur zijn, is het flikkeren duidelijk met het blote oog waarneembaar. Ledlampen flikkeren niet, doordat ze constant aan staan. Deze techniek is dan ook duidelijk rustiger voor de ogen. Vooral in ruimtes waar geconcentreerd gewerkt wordt is dit verschil merkbaar.
Onze ervaringen zijn dat om deze reden men uiteindelijk liever werkt onder led TL-buizen dan onder standaard T8-buizen.
Ledlampen zijn er ook in warmwit en extra warmwit (flame)
Uiteraard is dit geen voordeel ten opzichte van gloeilampen, want die zijn van zichzelf al gezellig warmwit, maar gemiddeld genomen geven spaarlampen aanzienlijk minder warm licht.
Het vooroordeel dat ledlampen kil zouden zijn is inmiddels niet meer waar. Dit komt door het schrikbeeld dat de spaarlamp in de beginperiode de mensen heeft aangedaan. Maar de ledlamp gaat hierin ook niet vrijuit, want de eerste generaties ledlampen waren simpelweg ook kil en ongezellig blauw/wit licht. Gelukkig is dat met de jaren verholpen.